Olej tamanu – naturalny produkt kosmetyczny i leczniczy

Trwa trend w kosmetyce na powrót do natury. Mimo, że technologie wytwarzania preparatów pielęgnacyjnych osiągnęły już poziom niemal kosmiczny, naturalne, stosowane od wieków kuracje to prawdziwe skarby w tej dziedzinie. Jednym z wyjątkowo wszechstronnych specyfików jest olej tamanu, stosowany powszechnie przez mieszkańców wysp Polinezji. Jest to wytłaczany na zimno, gęsty, aromatyczny olej z pestek owoców drzewa o tej samej nazwie.

Co zawiera olej tamanu?

olej tamanuJest bogaty w naturalne flawonoidy, które działają kojąco, przeciwbakteryjnie oraz zmniejszają obrzęki.

Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe – oleinowy i linolowy, wpływające na szybsze gojenie się skóry oraz jej odpowiednie nawilżenie.

Posiada w swoim składzie również fitosterole, które wzmacniają naturalną ochronę i odporność skóry.

Olej tamanu ma wiele właściwości m.in. przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także zwalcza wirusy, bakterie, grzyby oraz wolne rodniki.

Szerokie zastosowanie na wiele dolegliwości dermatologicznych

Olej z powodzeniem stosuje się do leczenia cery trądzikowej, z bliznami, z rozstępami, przy łojotoku, a także bardzo trudnym trądziku różowatym. Ponieważ pochłania promienie UV jest doskonałym zabezpieczeniem przeciwsłonecznym. Ten wszechstronny preparat łagodzi podrażnienia po ukąszeniu owadów, po goleniu, przy otarciach, odmrożeniach, oparzeniach czy skaleczeniach. Olej stosuje się również wspomagająco przy leczeniu łuszczycy oraz łupieżu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *